Basın Bültenleri

TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları 1.Hibe Çağrısı Kapsamında İmzalar Atıldı

TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları (SEIP) Doğrudan Hibe Fonlama Mekanizması 1.Hibe Çağrısının sonuçları belli oldu. 4500 başvuru arasından yapılan teknik ve idari değerlendirmeler sonucunda 431 proje, çağrı kapsamında fonlanmaya uygun bulundu. 1.Hibe Çağrısı kapsamında 11 ilden 431 projeye toplam 70 milyon TL’nin üstünde hibe desteği sağlanacak.

Azerbaycan doğal gazını Türkiye ve Avrupa’ya taşıyacak bir doğal gaz boru hattı projesi olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP), Türkiye'nin doğal gaz arz güvenliğinin artırılması ve arz kaynaklarının çeşitlendirilmesinin yanı sıra ülkenin sosyo-ekonomik kalkınmasına da katkıda bulunuyor.

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP), güzergahı üzerinde yapılan ihtiyaç analizinin sonuçlarına uygun şekilde tasarlanan TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları (SEIP), Doğrudan Hibe Fonlama Mekanizması ile finansman sağlayacağı projeler vasıtasıyla ekonomik ve sosyal kalkınmaya ve doğal kaynakların korunmasına katkıda bulunmayı hedefliyor. Bu kapsamda, 21 Şubat – 20 Nisan 2017 tarihleri arasında, güzergah üzerinde bulunan Kırıkkale ve doğusundaki 11 ilden başvuruları alınan 1.Hibe Çağrısı sonuçlandı.

Ankara’da düzenlenen törende Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, TANAP Genel Müdürü H. Saltuk Düzyol, TANAP Kalite, İş Sağlığı Güvenliği, Sosyal ve Çevre Direktörü Fatih Erdem’in katılımlarıyla sözleşmeler imzalandı. TANAP Genel Müdürü H. Saltuk Düzyol yaptığı konuşmada; “2015 yılında TANAP bünyesinde uygulamaya başladığımız Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları aracılığıyla, Proje güzergahı boyunca, yerel nüfusa güçlü faydalar sağlamayı, sürdürülebilir projeler vasıtasıyla, bölge halkının ekonomik ve sosyal kalkınmasını destekliyoruz.” dedi.

TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları (SEIP) Doğrudan Hibe Fonlama Mekanizması 1.Hibe Çağrısı’na 4500’ün üzerinde başvuru oldu. Yapılan teknik ve idari değerlendirmeler sonucunda 431 proje, çağrı kapsamında fonlanmaya uygun bulundu. Bu projelere toplam 70 Milyon TL’nin üstünde hibe desteği sağlanacak.

TANAP-SEIP hakkında:

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi, TANAP, projesinin amacı, Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi’nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğal gazın öncelikle Türkiye’ye, ardından Avrupa’ya taşınmasıdır. TANAP, Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleşerek Güney Doğal Gaz Koridorunu oluşturmaktadır. TANAP, Türkiye Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacaktır. Bu noktadan, Avrupa ülkelerine doğal gaz aktaracak olan TAP Doğal Gaz Boru Hattı’na bağlanacaktır. Proje kapsamında Türkiye sınırları içerisinde biri Eskişehir ve diğeri Trakya’da olmak üzere, ulusal doğal gaz iletim şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası yer alacaktır. Ana hat uzunluğu 1850 km olan TANAP, Türkiye’nin Gürcistan sınırında bulunan Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçerek Yunanistan sınırında bulunan Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacaktır. TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları (SEIP), TANAP güzergâhı üzerinde uygulanan bir yatırım ve kalkınma projeleri destek programıdır. 2015 yılında uygulanmaya başlayan Sosyal ve Çevresel Yatırım Programlarının temel amacı TANAP Boru Hattı boyunca ekosistem ile uyumlu bir birlik kurarak ekonomik ve sosyal kalkınmaya ve doğal kaynakların korunmasına katkıda bulunmaktır. 2015 yılında TANAP Boru Hattı boyunca yapılan saha ziyaretleri ve masaüstü çalışmaları sonrasında bir İhtiyaç Analizi Raporu ortaya çıkmış ve bu rapor temel alınarak TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programlarının öncelik alanlarını ve finansal sınırlarını belirleyen Planlama ve Strateji Dokümanları oluşturulmuştur. Öncelik alanları Sosyal ve Çevresel olmak üzere iki temel bileşenden oluşmaktadır.

Bilgi için: http://www.tanap-seip.com