Basın Bültenleri

TANAP Projesi’nin Deniz Geçişi Mühendislik, Satın Alma ve İnşaat İşlerini Gerçekleştirecek Firma Belirlendi

Azerbaycan’daki Şah Deniz-2 Sahası’ndan çıkarılacak doğal gazı Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) kapsamında TANAP Doğalgaz İletim A.Ş. tarafından açılan “Trans Anadolu Boru Hattı Projesi’nin Deniz Kesimi Boru Hatları ve Fiber Optik Kablolarına İlişkin Mühendislik, Satın Alma ve İnşaat İhalesi ” sonuçlandı.

Sözleşme TANAP Doğal Gaz İletim A.Ş. ile SapuraKencana arasında imzalandı:

Türkiye’nin Ardahan İli Posof İlçesinden başlayan ve güzergahı üzerinde 20 il, 67 ilçe ve 600 köyden geçerek Edirne’nin İpsala İlçesinde Avrupa’ya bağlanacak 1850 kilometrelik boru hattının 17.6 km’lik Çanakkale Boğaz geçişi için açılan mühendislik, satın alma ve inşaat işleri ihalesi kapsamında ön yeterlik almış yerli ve yabancı 6 firma ve konsorsiyomun 9 Eylül 2015 tarihinde davet edilmesi ile başlayan ihale süreci sonucunda SapuraKencana şirketi ile sözleşme imzalandı.

17 Mart 2015 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Sayın Giorgi Margvelaşvili tarafından temeli atılan Proje kapsamında; daha önce aralarında Ana Hat Boruları ve Turbo-kompresör Paketleri Satın Alma ve 56 inç/48 inç Karasal Boru Hattı, Telecom-SCADA ve İstasyonlar Paketi İnşaat İşlerine ilişkin Sözleşmelerin de yer aldığı sözleşmelerin tamamı imzalandı. Böylelikle Proje kapsamında kalan son büyük mühendislik, satın alma ve inşaat (EPC) sözleşmesi de imzalanmış oldu.

Halihazırda boru hattı ve istasyonların tamamı için inşaat müteahhitlerine yer tesliminin yapıldığı ve Haziran 2018’de Türkiye’ye ilk gaz teslimatının, boru hattının Eskişehir’deki çıkış noktasında yapılmasının planlandığı projede, 25 Haziran 2016 tarihi itibarıyla ilk faz için mühendislik işleri bitmiş olup, 920 km (\%69) güzergah açılmış, 803 km (\%60) boru dizgisi ve 700 km (\%53) ana hat borusu kaynağı tamamlanmış durumdadır. Yalnızca inşaat işleri kapsamında 6.000 kişinin çalıştığı ve 2.600 iş makinesinin kullanıldığı projede, saha çalışmaları yeni başlamış olan 48 inç karasal boru hattı ve İstasyonlar inşaat işleri kapsamında çalışacaklarla birlikte doğrudan istihdamın 8.000 kişiye ulaşması beklenmektedir. Halihazırda irili ufaklı çok sayıda sanayi kuruluşu ve ticarethanenin mal ve hizmet sağladığı projenin toplamda ortalama 15.000 kişiye istihdam sağladığı tahmin edilmektedir.

TANAP Projesi kapsamında çalışmalarımız büyük bir kararlılıkla ve daha önce kamuoyuyla paylaşılan proje takvimine uygun şekilde devam etmektedir.

15 Temmuz günü ülkemizin bölünmez bütünlüğünü, siyasi ve ekonomik istikrarını hedef alan, ancak ülkesine, devletine ve demokrasine sahip çıkan Aziz Milletimizin canı pahasına verdiği mücadele neticesinde başarısızlıkla sonuçlanan hain darbe girişimi, hepimizi derinden üzmüş ve yaralamıştır. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Milleti bu süreçte demokratik düzeni ve istikrarını korumak için iradesini ve tüm gücünü ortaya koymuş ve tüm dünyaya demokrasi dersi vermiştir.

TANAP Doğal Gaz İletim A.Ş. olarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetine, ekonomisine ve istikrarına güvenimizin tam olduğunu ve Projemizi zamanında ve başarıyla tamamlayabilmek için çalışmalarımızı itidal, sukunet ve kararlılık içerisinde devam ettirdiğimizi kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.