Basın Bültenleri

Enerjinin İpek Yolu’nda Temel Atıldı

Azerbaycan’daki Şah Deniz-2 sahasından çıkarılacak doğalgazı, 1850 kilometrelik bir hat boyunca Türkiye’nin 20 ilinden geçirip Avrupa’ya ulaştıracak tarihi projenin temeli atıldı. Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Cumhurbaşkanları, Kars’ın Selim ilçesinde düzenlenen törenle Şah Deniz’den Avrupa’ya doğru yol alacak boruyu toprağa indirdi.

Azerbaycan’daki Şah Deniz-2 sahasından çıkarılacak doğalgazı, 1850 kilometrelik bir hat boyunca Türkiye’nin 20 ilinden geçirip Avrupa’ya ulaştıracak tarihi projenin temeli atıldı. Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Cumhurbaşkanları, Kars’ın Selim ilçesinde düzenlenen törenle Şah Deniz’den Avrupa’ya doğru yol alacak boruyu toprağa indirdi.

Kars’ın Selim ilçesi tarihe geçecek bir törene ev sahipliği yaptı. Türkiye ve Azerbaycan, bugüne kadar başarı ile yürüttükleri çalışmalara bir yenisini daha ekledi. Siyaset ve iş dünyası, enerji piyasalarında ses getiren dev proje TANAP için Kars’ta buluştu. Azerbaycan’ın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in ‘İki Devlet Bir Millet’ ülküsünün somut örneği olan TANAP’ın temelini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili attı.

Törende, konuklara ‘Hoşgeldiniz’ diyen SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in talimatı ile SOCAR olarak Azerbaycan ve Türkiye arasındaki kardeşlik ilişkilerini ekonomik alanda güçlendirmek, stratejik yatırımlarla desteklemek gibi bir görev üstlendiklerini söyledi. Bir fikir olarak ortaya çıkan TANAP’ın 6 ay gibi rekor sürede devletlerarası anlaşmaya dönüştüğünü belirten Abdullayev, projeyi bugüne getiren ve inanıp destek veren herkese teşekkür etti.

Aliyev: Yeni gaz havzası Şahdeniz’dir

Törene katılan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de TANAP’ın esas iştirakçisinin Azerbaycan ile Türkiye olduğunu belirterek, TANAP’ın kısa sürede oluşan ancak çok şerefli bir proje olduğunu söyledi. Aliyev, “Azerbaycan gazı büyük miktarda Avrupa’ya ve komşularımıza gidecektir. Bu yaptığımız, Avrasya’da yeni bir ortaklık yaratacak bir çalışmadır. Avrasya’da yeni bir ittifak oluşmuştur. Medeniyetleri ve tarihleri farklı bu ülkeler arasındaki işbirliğimiz iyi niyetimizdir. Yeni gaz havzası artık Azerbaycan gazı olan Şahdeniz gazıdır” diye konuştu.

"TANAP ayrı bir yere sahip"

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin 2023 hedeflerine hazırlandığını hatırlattı. “Amacımız 500 milyar dolar ihracat, 2 trilyon dolar milli gelir ve tek haneli rakamlardaki işsizlik oranlarıyla dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olmak” diyen Erdoğan, bu çerçevede Türkiye’yi bölgenin enerji dağıtım merkezi haline getirmeyi planladıklarını kaydetti. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ceyhan artık dünyanın en önemli petrol dağıtım merkezlerinden biri haline gelmiş durumda. Irak ve Suriye’de durumun normale dönmesiyle Ceyhan’ın bu durumu daha da güçlenecek kapasitesi daha da artacak. Aynı şekilde diğer ülkelerle olan doğalgaz ve petrol boru hattı projelerimiz devam ediyor. TANAP tüm bu projelerin içinde güzergahı ve hedefleriyle ayrı bir öneme ayrı bir yere sahiptir. Bu proje başka hiçbir projenin alternatifi olmadığı gibi hiçbir bu projeye alternatif başka bir proje yoktur. Bu bakımdan gerçekten özgün bir proje olan Güney Gaz Koridoru’nu bütün etaplarıyla tamamen hayata geçirdiğimizde Avrupa ile Hazar bölgesi arasında güçlü bir bağ oluşturacağız. Bu projeye Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye’den ziyade tüm Avrasya coğrafyasının ihtiyacı var. Bu projenin ekonomik işlevinin yanı sıra barışa ve huzura yapacağı katkı da ilgiyle karşılanacaktır. Temelini attığımız TANAP 1850 km uzunluğu ve 10 milyar dolar maliyeti ile bu misyonu ziyadesiyle hak ediyor. 16 milyar metreküpten başlayıp kademeli olarak 22 milyar metreküpe ve 31 milyar metreküpe kadar çıkacak kapasitesiyle bu projeden doğalgaz akışının hedeflediğimiz tarihte 2018’de başlamasını temenni ediyoruz. TANAP’ın, bu hattın geçtiği 20 ile de hayırlı olmasını diliyoruz. Ülkemizi en Doğu’dan en Batı’ya kadar kat edecek 20 ilimizden 67 ilçemizden ve 600 köyümüzden geçecek 1850 km uzunluğundaki hattın hızla tamamlanarak hizmete girmesini temenni ediyoruz.”

Konuşmasının ardından Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili’yi de sahneye davet etti. Üç Cumhurbaşkanı, ‘Hayırlı olsun’ dileğiyle düğmeye basarak doğalgaz hattının borusunu alkışlar arasında toprağa indirdi.

"Türkiye enerji köprüsü oluyor"

SOCAR Türkiye’nin en önemli enerji yatırımlarından biri olan TANAP, Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacak. Buradan, Avrupa’ya ülkelerine doğalgaz aktaracak olan TAP Doğalgaz Boru Hattı’na bağlanacak. Proje kapsamında Türkiye sınırları içerisinde biri Eskişehir diğeri Trakya’da olmak üzere, ulusal doğalgaz şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası olacak. TANAP Doğalgaz Boru Hattı sistemi; 19 kilometresi Marmara Denizi’nden olmak üzere toplam 1850 kilometrelik ana hattan oluşacak.

İlk gaz akışı 2018’de

TANAP’ta ilk gaz akışı 2018’de gerçekleşecek. Başlangıçta yıllık 16 milyar metreküp olarak planlanan taşıma kapasitesinin, kademeli olarak önce 24 milyar metreküpe ve ardından 31 milyar metreküpe çıkarılması hedefleniyor. TANAP, Türkiye sınırları içerisinde bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük çap ve uzunluğa sahip doğal gaz boru hattı projesi olacak.

TANAP HAKKINDA

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı -TANAP Projesi, Türkiye ve Azerbaycan’ın bugüne kadar başarı ile yürüttükleri projelerin enerji alanındaki en önemli temsilcilerinden biridir. Tarihten gelen kardeşlik bağlarını bugünün koşullarında “İki Devlet Tek Millet” ülküsüyle perçinleyerek sürdüren iki ülke için de büyük öneme sahip olan TANAP Projesi, dünya enerji piyasalarında da ses getirecek dev bir projedir. Dev yatırımlara imza atan iki kardeş ülkenin, enerji alanında Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı ve Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hattı Projeleri ile ivme kazanan stratejik iş birlikleri vardır. Avrupa’nın ve Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacını karşılamak amaçlı bunun yanı sıra bölgede gaz çeşitliliğinin sağlanmasını hedefleyen TANAP Projesi ile daha da kapsamlı hâle gelecektir.